Sušené ovoce mrazem
Lyofilizované ovoce si zamiluje opravdu každý. Sušení mrazem totiž zachová ovoci nejenom stejný vzhled, ale i autentickou chuť, vůni a tvar. Navíc jsou uchovány všechny důležité vitamíny a minerály.
Lyofilizace je vyšší úroveň sušení, díky které z ovoce neztratíte nic kromě vody a je tedy i mnohem zdravější.
Jak sušíme ovoce
Sušení mrazem probíhá ve dvou krocích. V tom prvním se ovoce ochladí na -80°C a následně se umístí do vakua, kde se z něj odstraní až 95% vody.
V druhém kroku se postupně zvyšuje teplota a snižuje se vakuum, čímž dochází k finální úpravě. Výsledkem je sušené ovoce, které si zachovává svůj tvar, téměř stejné nutriční hodnoty i obsah vitamínů a minerálních látek.
Ochutnáte také?
Lyofilizací si ovoce navíc zachová strukturu, chuť a aroma. Výsledek se tak nedá srovnat s ovocem sušeným tradičním způsobem, za pomoci proudu vzduchu, které ztrácí svou původní strukturu a zvyšuje svůj obsah cukru.